Karhun jäljen käsiohjelma

Ohjaajan sana

Karhun jälki sai alkunsa koronapandemian iskiessä Suomeen maaliskuussa 2020. Ihmiset sulkeutuivat vapaaehtoisesti tai pakosta koteihinsa ja aktiviteettimahdollisuudet sekä ihmisten tapaamiset vähenivät minimiin. Tämän myötä luontoretket kotimaassa ovat lisääntyneet. Moni on saanut näinä vaikeina hetkinä, kun ulkomaailma on hallitsematonta, metsästä voimaa ja rauhaa itselleen. Pohdin, miten näitä metsän vaikutuksia voisi välittää katsojille esityksen avulla. Olen pitkään pyöritellyt ajatusta, että haluaisin tehdä kiertue-esityksen ikäihmisille palvelutaloihin. Minusta on tärkeää viedä esityksiä paikkoihin, joissa teatteri ei ole itsestäänselvyys ja varsinkin kiertävät nukketeatteriesitykset tälle kohdeyleisölle ovat harvassa. 

Esityksen pohjaksi kirjoitin tarinan, joka alkoi muodostumaan ajatuksesta: henkilö lähtee niin kauas kuin pyörätuolin akku riittää ja päätyy keskelle koskematonta korpimetsää − Mitä metsä voi hänelle siinä tilanteessa antaa? Päähenkilöksi valikoitui iäkäs Toivo, sillä minua kiehtoo, kuinka paljon iäkkäillä ihmisillä on sisällään kokemuksia ja muistoja. Päähenkilö olisi kuitenkin voinut olla aivan kuka tahansa, sillä jokainen meistä voi kadottaa ilon elämässä ja löytää sen uudelleen. Sain ympärilleni työryhmän älyttömän taitavia ihmisiä, jotka ovat tuoneet oman kädenjälkensä tähän esitykseen. 

Pysähtyessäni miettimään, millainen matka tämän esityksen tekeminen on ollut meille, liikutun. Tämä prosessi on kulkenut läpi rankan korona-ajan. Olemme selvinneet aikataulumuutoksista, jatkuvasta epävarmuudesta ja jokaisen henkilökohtaisista koronan aiheuttamista taakoista. Kaikesta huolimatta tämä produktio on tuonut paljon valoa koronan keskelle. Olemme saaneet hyvän syyn kokoontua tärkeiden aiheiden äärelle keskustelemaan, tekemään taidetta, tutustumaan toisiimme ja kokemaan yhdessä unohtumattomia hetkiä. Seuraavaksi toivon, että tämä rakkaudella ja palolla tehty esitys lähtee ansaitulle kiertueelleen tavoittamaan kohdeyleisönsä ja viemään erityisen hetken keskelle heidän arkeaan.

Kiitokset

Haluamme kiittää työryhmän läheisiä ja perhettä tärkeästä tuesta ja läsnäolosta koko projektin ajan. Sen lisäksi kiitämme lämpimästi avusta, neuvoista ja tuesta seuraavia:

  • Pia Kalenius ja Nousut klinikka
  • Turun Taideakatemia
  • Aura Of Puppets
  • Jaakko Loukkola
  • Mirkka Maarajärvi
  • Melinda Näsänen
  • Seppo Markku
  • Raija Aarnio
  • Kirsti Kuntze

Iso kiitos myös Suomen Kulttuurirahastolle ja Turku 2029-säätiölle rahallisesta tuesta.

Työryhmä

Ohjaus ja käsikirjoitus:
Johanna Parkkinen

Lavalla:
Tella Vahala, Joele Solinas ja
Helena Markku

Vastaava tuottaja:
Fatima Amokrane

Puvustus, tuotanto:
Elina Vainio

Myynti:
Elina Vainio, Mirkka Maarajärvi

Lavastus, nukkien suunnittelu ja rakennus:
Helena Markku

Tiedotus:
Aikku Järvinen ja Elina Vainio

Äänisuunnittelu, sävellys:
Tommi Vieno

Valosuunnittelu, hankinnat:
Tapio Väntsi

Graafikko:
Hanna Alakantola

Tuotantoharjoittelija, myynti, mesenaattikampanja:
Melinda Näsänen